Zo gaat het verder na een dagvaarding

Deel deze post:

Een gerechtelijke procedure heeft een strak ingericht proces

Tijdens het proces via de kantonrechtbank kan er van alles gebeuren. Zo kan een advocaat zich stellen voor de gedaagde of hij neemt contact met je op om een schikking te bereiken of andere zaken te bespreken. De advocaat of zijn klant zal in ieder geval een antwoord op jouw eis moeten geven naar de rechtbank.

Hierop moet je weer reageren als er nieuwe feiten in staan. Omdat het bezoek van de deurwaarder en de ontvangst van de behandelingsbrief van de rechtbank in de meeste gevallen snel tot betaling leidt of een minnelijke oplossing, zit het verweer niet in de basisopdracht.

Zelf procederen vraagt meer van jezelf en accuratesse op het gebied van administratie. Blijf netjes in woord en schrift tegen de rechtbank, deurwaarder en de gedaagde partij. Volg onze instructies op en die van de rechtbank en deurwaarder. Let op de termijnen van de rechtbank. Bij vragen kun je ons mailen o.v.v. jouw dossiernummer. 

Geeft de gedaagde partij een antwoord op jouw dagvaarding, reageer daar dan tijdig op. Het opstellen hiervan zit niet in de opdracht, maar wij kunnen je er wel mee helpen!

Wij kunnen jouw verweer opstellen. Mail ons het antwoord van de tegenpartij onder vermelding van jouw dossiernummer en je krijgt wederom een voorstel van ons. Deze tweede ronde is qua kosten niet in te schatten voor je de dagvaarding stuurt. Dat hangt af van de reactie (het verweer) die je hebt gekregen van de tegenpartij op jouw dagvaarding.  

Ben je zelf gedagvaard? Hou het hoofd koel. Wij helpen je snel en makkelijk met een reactie. 

Kun je tussentijds schikken? 

Tussentijds kun je schikken met een partij als daar om wordt verzocht. Dat is een oplossing zonder vonnis. Let op! Rechtfabriek is in deze schikking geen partij. Een schikking treffen zul je zelf moeten doen met de tegenpartij of haar advocaat.

Tip: begin niet (meteen) met een korting op je vordering. Je start immers niet voor niets na tijden een zaak tegen de gedaagde. Bij een zekere zaak kun je altijd gewoon het vonnis afwachten. 

Bijkomend voordeel voor de tegenpartij is dat er bij een schikking geen kosten voor de verdediging meer gemaakt hoeven te worden. Dat is de tegenpartij ook wat waard. Zie ook kostenveroordeling voor informatie over welke kosten bij vonnis toegewezen worden. 

Heb je een schikking bereikt of wordt er voor de zitting betaald?  

Stuur de rechtbank dan een briefje dat is voldaan en je de zaak intrekt. Hou er wel rekening mee dat je de kosten voor de rechtbank (griffiegeld) altijd moet betalen. Ook als er geen zaak komt. Je hebt namelijk eerder verzocht de zaak in behandeling te nemen.  

Heb je een vonnis van de rechtbank, maar betaalt de tegenpartij nog steeds niet? Dan kan de deurwaarder het geld gaan halen en die heeft met het vonnis in de hand zo veel mogelijkheden dat er eigenlijk altijd wordt betaald. Maar je moet zelf inschatten of degene die je wilt dagvaarden voldoende geld of goederen heeft om een positief vonnis voor jou, ook te kunnen voldoen. Van de deurwaarder die wij je aanraden krijg je voor je gaat procederen een schatting van de kosten die gemoeid zullen gaan met het uitvoeren van het latere vonnis (maximum bedrag). Ook hier dus geen verrassingen! 

Heb je eenmaal een procedure met ons gedaan, dan is een eventuele volgende zaak een appeltje – eitje. Wij helpen je daarmee graag weer op weg.

Misschien denk je nu dat het beter is om eerst nog wat meer druk zetten voor je hier mee komt. Kijk dan naar de mogelijkheden om eerst nog een formele brief op te stellen.

Rechtfabriek Archief

Meer berichten

Start hulp!

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in:

Voor meer informatie of een prijsopgave

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in:

Vraag Advies

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in:

Het formulier is succesvol verzonden

Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Werken bij de Rechtfabriek

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in: