Wat zijn de kosten van een rechtszaak bij de kantonrechter?

Deel deze post:

In het kenniscentrum van Rechtfabriek vind je alle informatie over zelf procederen bij de kantonrechter.

Kantonrechter kosten

Wat zijn de kosten van een rechtszaak bij de kantonrechter?

Claire was al een jaar bezig met deze aannemer. Een kleine uitbouw van de woonkamer. Maar ze waren nog niet eens begonnen. Probleem na probleem stapelde zich op, verkeerde bestellingen, verkeerde aanvragen. En nu stelde de aannemer dat de totale kosten zeker € 22.000 zouden worden, in plaats van de begrote € 15.000. Claire had er geen vertrouwen meer in dat dit goed ging komen met deze man, maar ja, ze had al € 10.000 aanbetaald. Een vriendin zei dat ze hier echt werk van moest maken. Maar wat voor kosten zou ze zich dan nog meer op de nek halen?

Makkelijke vraag, niet zo’n makkelijk antwoord. Dat hangt van nogal wat zaken af namelijk. In deze blog zetten we 3 zaken op een rij:

 1. waarvan zijn de kosten afhankelijk
 2. met welke kosten heb je te maken
 3. hoe kun je zelf de kosten drukken

De kosten voor een rechtszaak bij de kantonrechter zijn van 5 dingen afhankelijk

1. welke rechtbank

Ten eerste hangt het af bij welke rechtbank je procedeert. Het griffierecht van een civiele procedure verschilt sterk van de kosten bij de kantonrechter. Waarom dan überhaupt een civiele procedure? Omdat de meeste zaken die de kantonrechter behandelt een maximale waarde mogen hebben van € 25.000. Is de waarde groter, of kan die niet goed bepaald worden, dan moet je naar de civiele rechter. 

Voor een civiele procedure zijn de griffierechten (de kosten voor de rechtbank zelf) hoger, bovendien ben je wettelijk verplicht je door een advocaat te laten vertegenwoordigen. In deze blog beperken we ons tot een overzicht van de kosten voor een rechtszaak bij de kantonrechter.

2. welke procedure

Misschien vraag je je advocaat of een kort geding mogelijk is. Het alternatief is namelijk een bodemprocedure, en alleen de naam al klinkt alsof er nooit een einde aan gaat komen. Terwijl jij een belangrijk en urgent probleem hebt dat opgelost moet worden. Die vraag is vaak makkelijk te beantwoorden. Voor een kort geding moet de urgentie aantoonbaar zijn. Bijvoorbeeld een deadline. Een publicatie die je wilt tegenhouden over 5 dagen. 

Alleen het feit dat jij het ‘dringend’ vindt is voor een kantonrechter niet genoeg… De proceskosten voor een kort geding zijn hetzelfde als voor een bodemprocedure. 

3. doorloop je de hele procedure of tref je een minnelijke oplossing

Een veelvoorkomende misverstand is dat je een rechtszaak start om een positieve uitspraak te krijgen. Dat is niet zo! Vaak reageert de tegenpartij niet of niet tijdig. Dan wijst de rechter jouw vordering bij verstek toe. 

Maar nog vaker schrikt de tegenpartij van jouw vordering en ziet hij hoge kosten aankomen. Dan wordt de dreigende rechtszaak een stok achter de deur om te gaan bewegen en toch tot een minnelijke oplossing te komen. Een zaak starten geeft je heel goede kansen om je conflict op te lossen!

4. hoger beroep of niet...

Na vonnis van de rechter kunnen beide partijen besluiten in hoger beroep te gaan. De kosten daarvoor zijn niet op voorhand aan te geven en zijn hier niet meegenomen.

Post numero uno: de kosten van een advocaat

Een procedure bij de kantonrechter mag je met een advocaat voeren, maar dat hoeft niet. En je voelt het al aankomen, de kosten van de advocaat zijn verreweg de grootste kostenpost. 

Wat doet een advocaat allemaal van jouw zuur verdiende centen? Hij maakt kennis met je. Hoort aan in welk conflict je  zit en wat je relatie met de tegenpartij is. Hij leest alle(!) stukken, maakt een dossier aan en overlegt hoe je je eisen kan stellen. 

Dan belt hij eens met de tegenpartij en adviseert je vervolgens wat te doen. Hij stelt de dagvaarding op, levert die aan bij de deurwaarder en levert de betekende dagvaarding aan bij de rechtbank. Daarbij maakt het niet uit of je zakelijk of particulier procedeert.

5. en pro deo dan?

Voor een pro deo advocaat kom je in aanmerking als je een laag inkomen hebt. Peildatum is het inkomen in het gehele jaar, 2 jaar voordat er wordt aangevraagd. Dus voor het jaar 2021 zou dat het inkomen zijn uit 2019. De grens voor een ‘laag inkomen’ is dan:

 • voor alleenstaanden: maximum inkomen is € 28.600;
 • voor gehuwden en samenwonenden: maximum inkomen is € 40.400;
 • voor eenoudergezin met minderjarig kind: maximum inkomen is € 40.400.

Let op: ook het eigen vermogen in box 3 mag niet meer zijn dan € 30.360 per persoon.

Kosten rechtszaak: een rekenvoorbeeld

Maar wat kost het nu om advocaten zo aan het werk te zetten? We doen even wat aannames. Een advocaat kost gemiddeld € 250 per uur. Dat is meestal exclusief ‘bureaukosten’. Vraag maar niet wat daar precies in zit, maar reken op 10%… Dus inclusief deze kosten € 275 per uur. 

Tot en met de dagvaarding heeft een advocaat al snel 20-30 uur nodig. Dan zit je dus al tegen een bedrag van ruim € 8.000 aan te kijken. Mocht het zo ver komen dat de zaak helemaal wordt doorlopen, dan kan dat bedrag voor de hele rechtszaak bij de kantonrechter zo verdubbelen naar € 16.000. 

Er zijn 4 soorten kosten rechtszaak voor een kanton procedure

Welke kosten rechtszaak zijn er bij de kanton rechter nog meer?

We verdelen de kosten voor een procedure bij de kanton rechter voor het gemak als volgt:

 1. kosten kanton rechtbank (griffierechten)
 2. kosten deurwaarder
 3. kosten juridische ondersteuning (advies en maken van processtukken)
 4. extra ondersteuning voor overleg en het maken van afspraken met de tegenpartij

1. kosten kanton rechtbank

Bij de start van een procedure moet je griffierecht betalen aan de rechtbank. De hoogte van het griffierecht is onder meer afhankelijk van de hoogte van de vordering, maar de kantonrechtbank hanteert zeer schappelijke tarieven (van minimaal € 85,- t/m maximaal € 1013,-).  Meer details over het griffierecht van de kanton rechter vind je hier.

2. kosten deurwaarder

Een dagvaarding moet ‘uit naam van de koning’ bij de gedaagde partij bezorgd worden. Dat mag niet zo maar iedereen. Je mag dus niet zelf aankloppen en je dagvaarding afgeven. Een deurwaarder is hiertoe beëdigd. 

Een dagvaarding laten betekenen kost € 109,17 per adres (vastgestelde landelijke tarieven). Als de tegenpartij uit meerdere personen of bedrijven bestaat die niet allen op één adres gehuisvest zijn, dan zijn deze kosten dus per adres voor alle benodigde adressen. 

3. kosten juridische ondersteuning (advies en maken van processtukken)

De kosten hiervoor bij gebruik van een advocaat hebben we net behandeld, reken op minimaal € 8.000.

4. kosten van extra ondersteuning voor overleg en het maken van afspraken met de tegenpartij

Deze kosten zijn moeilijk in te schatten. Het hangt af van de effectiviteit van je advocaat, hoeveel overleg er nodig is met de tegenpartij, hoe ingewikkeld de deal is die getroffen wordt, en die dan ook op papier zetten (vaststellingsovereenkomst, VSO). Reken inclusief de VSO op 8-12 uur. Bedenk dat je dit per uur afrekent! Je zit dus al snel op ruim € 3.000. 

Al met al zit je dus al snel op ruim € 12.000. Als je na de dagvaarding tot afspraken met de tegenpartij  komt. Anders zit je zo op meer dan € 20.000. 

Let op!

 • als je verliest krijg je nog kosten van de tegenpartij te vergoeden (kostenveroordeling tegen jou);
 • als je wint krijg je deels kosten vergoed door tegenpartij (kostenveroordeling voor jou);
 • bij een minnelijke oplossing betaalt meestal ieder zijn eigen kosten.

De proceskosten worden vergoed volgens een staffel. Ook de kosten voor juridische ondersteuning vallen hier onder. Maar pas op, de staffel dekt maar een klein deel van de echte kosten die je kwijt bent aan de rechtszaak…

De gouden tip om de kosten van een rechtszaak flink te verlagen: doe het zelf!

Jazeker: procedeer zelf! Je hoeft namelijk geen advocaat in de arm te nemen hiervoor. Of, je gebruikt hem alleen om je advies te geven. 

Overal vind je hulp

Er zijn namelijk diverse instanties die je graag helpen. Weet je even niet precies hoe het werkt in de procedure? Je kunt het kantongerecht gewoon bellen met vragen. Ze zijn zeer vriendelijk en altijd bereid antwoord te geven op je vragen.

Onzekerheden over het betekenen? Deurwaarders zijn net mensen. Ze zijn niet voor of tegen je. Je kunt er terecht met vragen die te maken hebben met het betekenen van een dagvaarding, of bijvoorbeeld hoe een vonnis uitgevoerd wordt. Ook op sociale media vind je juristen die met je mee willen denken.

En er is rechtfabriek

Maar het gaat niet alleen om Eerste Hulp Bij Juridische Vragen. Er moeten ook procedurele stukken opgesteld worden. Gelukkig is daar nu ook een alternatief voor: Rechtfabriek. Wij werken met vaste prijzen in plaats van uurtarieven. Daarom weet je altijd van te voren waar je aan toe bent. Oók als je zelf bent gedagvaard en je hulp bij je verdediging zoekt.

Rechtfabriek is specialist in het opstellen van juridische stukken voor een kanton procedure. Waarom ‘fabriek’? Omdat we ingericht zijn om efficiënt te werken. Daar hebben we ook jou bij nodig. 

We geven precies aan wat we van je nodig hebben. En pas als we alles hebben gaan we aan de slag. Dat doen we dan ook in één keer goed. En zo maken we een dagvaarding die geen € 8.000 kost, maar € 800. En dan zien de kosten van een rechtszaak er ineens heel anders uit.

Rechtfabriek Archief

Meer berichten

Voor meer informatie of een prijsopgave

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in:

Start hulp!

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in:

Vraag Advies

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in:

Het formulier is succesvol verzonden

Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Werken bij de Rechtfabriek

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in: