Juridische hulp in alle soorten en maten: een kort ommetje door het woud van (goedkope) juridische bijstand

Deel deze post:

Ook als je al een rechtszaak hebt lopen kan Rechtfabriek je snel en goedkoop helpen.

Stel, je hebt een goed lopend klein telecom bedrijfje. Een ondernemer koopt twee iPhones bij je, op factuur. Maar betaald wordt er niet. Er komt geen enkele reactie. Na een jaar schakel je een incasso bureau in. Je krijgt een keurig verslag van alle pogingen, maar nog steeds is er niet betaald. Wat nu?

Zo maar een voorbeeld van de zaken in onze portefeuille. Je vraagt je af waar je staat, wat er tegen te doen valt. Welke juridische hulp is voor jou geschikt?

In deze blog gaan we in op:

  1. Vijf soorten juridische hulp
  2. Wel of geen rechtsbijstandverzekering
  3. Vijf voorbeelden van zaken waarbij je zelf veel kan doen om de kosten te beperken

Vijf soorten juridische hulp

Juridische hulp is er in alle soorten en maten. Grofweg kun je juridische bijstand onderverdelen in:

1  juridisch advies

Hiermee kom je te weten wat je opties zijn. Hoe je er juridisch voor staat. Welke risico’s er verbonden zijn als je dit of dat gaat doen. Bedenk, het maakt bij juridisch advies niet uit of je het van een advocaat of een jurist krijgt. Wel is belangrijk dat het onafhankelijk is. Maar hoe goed ook, juridisch advies alleen zal nooit je conflict op lossen. Het is goed om informatie te hebben of je in je recht staat, maar het brengt geen oplossing voor je probleem.

2 uitvoerend werk

Nu wordt er echt wat gedaan! Een oplossing komt dichterbij. Bij juridische problemen is het wel van belang dat er gekeken wordt naar de rechtsgronden. Stel je vraagt een rechter om een oordeel, dan zal deze altijd kijken of je vorderingen een correcte rechtsgrond hebben. Goede juridische bijstand zal dit altijd nagaan.

Juridische bijstand kom je tegen in 5 vormen:

1 advocaten en juristen

Als je een pasende advocaat hebt (juiste rechtsgebied voor jouw conflict) kan die alles voor je zaak doen. Je rekent vaak wel af per uur en je weet niet van te voren hoeveel tijd nodig is. Zeker als je ook advies vraagt geef je vaak een blanco check…Mocht je zaak geschikt zijn voor de kantonrechter, bedenk dan dat veel advocaten niet veel ervaring hebben met procederen daar. Ze geven meestal juridische hulp bij de civiele of handelskamer. Checken dus!

2 'gratis' advies

Bijvoorbeeld bij je rechtsbijstandverzekering of bij het juridisch loket. Laagdrempelig en soms ook goed, maar ze ondernemen geen actie voor je. Wel krijg je daar persoonlijk advies waar je staat.

3 mediation

Dit is eigenlijk geen juridische bijstand. Mediation is bemiddelen tussen verschillende consumenten of partijen om problemen op te lossen. Ook juristen en advocaten bieden soms mediation aan.

4 arbitrage

Dan vraag je een derde partij om een oordeel te vellen over de juridische problemen. Verschil met een rechter is dat beide partijen akkoord zijn met de arbitrage. Alleen dan is de uitspraak bindend. Bij arbitrage kun je zelf je zaak brengen, en je kunt daarnaast ook juridisch advies inwinnen van een jurist. Ook een advocaat of jurist mag jou vertegenwoordigen.

5 de (kanton)rechter

Veel (kleinere) zaken kun je zelf aanbrengen bij de kantonrechter. Je kunt dit helemaal zelf doen, of voor het schrijven van de stukken de diensten van een gespecialiseerde partij gebruiken. Die laatste kunnen je vaak ook verder helpen met een formele brief voorafgaand aan een zaak starten.

Rechtfabriek is gespecialiseerd in het begeleiden van juridische procedures voor de kantonrechter
Bij een gespecialiseerde dienstverlener worden betaalbare diensten als klokwerk en met strenge kwaliteitseisen geleverd.

Is een rechtsbijstandverzekering noodzakelijk?

Als je een rechtsbijstandverzekering hebt kun daar een beroep op doen. De juristen daarvan geven je rechtsbijstand in de vorm van persoonlijk advies maar verder kunnen ze ook helpen om een zaak te starten. Je betaalt premie en dan zijn alle juridische producten en diensten inbegrepen. Een zaak echt starten zullen deze partijen over het algemeen alleen doen als ze zelf voldoende vertrouwen hebben in een positieve juridische uitkomst.

Betekent dat dan dat je minder (goede) rechtsbijstand krijgt als je geen rechtsbijstandverzekering hebt? Zeker niet, vrijwel alle rechtsbijstand verzekeraars hebben ook de mogelijkheid om diensten af te nemen als je niet verzekerd bent. Daar betaal je dan wel een marktconforme prijs voor…

Als je geen rechtsbijstandverzekering hebt kun je met dezelfde kosten dus eigenlijk overal je rechtsbijstand in huren. Bij Rechtfabriek kun je binnen 10 minuten een zaak starten.

Vijf voorbeelden van zaken waarin je zelf veel kan doen

Er zijn veel soorten conflicten die je met juridische middelen kunt aanpakken zonder dat je advocaten of juristen aan het werk hoeft te zetten. Ben je zelf niet zeker over de richting dan is advies van een jurist wel altijd handig.

Een vijftal veel voorkomende problemen waarvoor recht binnen eigen handbereik ligt:

1 een niet passende keuken, lekkende badkamer, veel duurdere verbouwing

Wie kent het niet. Je dacht dat alles duidelijk was en toch liep het niet zoals gepland. De keukenboer of aannemer had de verklaringen al klaar en toch zit jij nog steeds met de gebakken peren. Vaak liggen hier afspraken aan ten grondslag. De dreiging van een mogelijke rechtszaak helpt al om beweging te krijgen in de bereidheid van deze mensen om mee te werken aan een oplossing voor jou;

2 verkeerd/slecht geleverde goederen die je (online) hebt gekocht

Ook daar ligt een duidelijk contract (de aankoop) aan te grondslag. Wordt er niet adequaat gereageerd dan kun je actie ondernemen. Dit kan met goedkope beperkte rechtsbijstand;

3 2e hands gekochte auto of camper

Dacht je een goede koop te doen bij met een betrouwbare occasion bij een handelaar? Maar de auto had toch serieuze mankementen na korte tijd? Je bent niet de enige. Geeft een handelaar niet thuis dan kun je druk zetten. Ook hier heb je geen dure advocaten voor nodig;

zelf een brief schrijven
Je auto zelf een slinger moeten geven: niet de bedoeling

4 Ergernis nummer één van iedere ondernemer en ZZP'er: een klant die niet thuis geeft als het op betalen aan komt

Soms zit er na reminders sturen en zelfs een apart incasso bureau niets anders op dan een dagvaarding sturen. In veel gevallen leidt dat alsnog tot betaling, zonder dat de rechtszaak wordt afgerond. Het inhuren van advocaten door de gedaagde partij is simpelweg duurder dan gewoon alsnog betalen;

5 ergernissen tussen huurder en verhuurder

Of het nu gaat om renovatie die niet goed wordt uitgevoerd, onduidelijkheden over onderhuur of anders. Ook hier geldt dat vaak in het huurcontract duidelijk staat wat wel en niet is toegestaan. Lees zo’n contract nog eens goed door als er een conflict is en doe een beroep op een goedkope gespecialiseerde partij als je het conflict een duwtje in de rug wilt geven.

Heb je samen een oplossing bereikt? Leg dat dan goed vast. Dat voorkomt opnieuw gedonder in de toekomst. Dat kan bijvoorbeeld in een vaststellingsovereenkomst.

Rechtfabriek Archief

Meer berichten

Start hulp!

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in:

Voor meer informatie of een prijsopgave

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in:

Vraag Advies

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in:

Het formulier is succesvol verzonden

Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Werken bij de Rechtfabriek

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in: