Veelgestelde vragen (FAQ)
Voor alle zaken die een kantonrechter behandeld, mits er geen advocaat voor verplicht is. Dat is bijvoorbeeld bij een scheiding zo. Aangezien je zelf procedeert met onze hulp, werken wij niet met advocaten. Als duimregel kun je aanhouden dat als onder de afspraken waar een ruzie over is een contract of andere vastlegging bestaat, wij je kunnen helpen.
Zaken met een financiële waarde groter dan € 25.000, die een onbepaalde waarde hebben (waarde die niet vast te stellen is of niet goed onderbouwd is), of zaken waar een gespecialiseerde advocaat voor nodig is. Denk hierbij aan internationaal recht, intellectueel eigendom en dergelijke.Â
Wij werken met een strak ingericht proces. Daarmee verwachten we ook van jou dat je helpt om kosten laag te houden. Dat betekent onder andere dat we van te voren overeenkomen wat we precies gaan opleveren en dat al het benodigde materiaal bij ons is. Dan kunnen wij in één keer opleveren. Daarnaast werken wij met de beste (master-)studenten. Dit zijn vrijwel volwaardige juristen, maar omdat ze bij ons tevens waardevolle werkervaring op doen kunnen we de arbeidskosten laag houden.
Jazeker. Een goede kwaliteit staat niet ter discussie. De selectie van onze medewerkers is streng. Bovendien hebben we in ons proces maatregelen genomen om de kwaliteit te waarborgen. Zo is er een intake door een daarvoor ingericht team, worden alle opgeleverde stukken gereviewd en schakelen we gespecialiseerde juristen in voor de lastiger zaken.
Ja dat kan. Bij aanleveren van je stukken zal één persoon bij Rechtfabriek aangewezen worden voor het opstellen van het de stuk/de stukken. Dit is degene die met jou contact zal leggen als er nog vragen zijn. Mocht je in een later stadium een vervolg vraag bij ons neerleggen dan doen wij ons best om dezelfde persoon aan jouw nieuwe verzoek te koppelen. Dat is ook in ons belang, want efficiënter. Dat kan vanwege het niet beschikbaar zijn soms niet lukken.Â
GEEN. Een van onze kernwaarden is dat we transparant zijn over ALLE kosten. Wat je van ons te horen krijgt vooraf, is wat er afgerekend wordt.
Omdat wij je vooraf duidelijkheid willen geven waar je aan toe bent. Dan kun je zelf je eigen afweging maken of je het de moeite waard vindt. Een vrijbrief geven en achteraf de rekening krijgen vinden wij niet meer van deze tijd.
Omdat de prijs niet alleen afhangt van het rechtsgebied, maar ook van de vorderingen die je wilt stellen, de omvang van de bijbehorende stukken en de omvang van de discussie met de tegenpartij die er mogelijk al geweest is. Op basis van deze gegevens doen wij een intake en schatten we in hoeveel tijd we nodig hebben. Dan krijg je je vaste prijs en is het risico in de uitvoering voor ons.
Nee. En dat is maar goed ook. Want heel vaak zie je dat het nooit tot een vonnis komt. Vaak is een (dreigende) rechtszaak voldoende stok achter de deur om toch tot een minnelijke oplossing te komen. Partijen gaan bewegen als ze zich geconfronteerd zien met een komende rechtszaak. Andere partijen, zoals grote internationale bedrijven bijvoorbeeld (denk aan autoverhuur maatschappijen), reageren helemaal niet adequaat. Dan volgt een vonnis bij verstek en krijg je je vorderingen toegewezen (mits de rechtsgronden correct zijn). Dit gebeurt in ca. 70% van alle kantonzaken met handelsgeschillen!
Nee, je bent vrij om per stap je eigen afweging te maken. Ben je er na een dagvaarding en de reactie van de tegenpartij niet gerust op en wil je meer advies? Het staat je vrij om een advocaat in te schakelen op elk moment. Wel kun je altijd een advocaat vragen om advies op vorderingen en reacties. Die je vervolgens bij ons aanbrengt om een stuk van te maken. Daarmee gebruik je een advocaat waar hij/zij goed in is (namelijk advies geven), en ons waar wij goed in zijn (namelijk efficient stukken maken).
Wij werken volledig digitaal en efficient. Om de kosten laag te houden hebben we er voor gekozen geen callcenter in te richten. telefonisch contact is wel mogelijk, maar dan op ons initiatief.Â
Zeker wel. Sterker nog, wij zijn er voorstander van dat iedere partij zo veel mogelijk gebruikt wordt voor datgene waar hij goed in is. Een advocaat met specialistische kennis kan je goed adviseren. Maar laat hem met zijn uurtarief niet dagen achter zijn laptop zitten om je stukken te maken. Dat kunnen wij beter voor je doen. Het stuk dat we opleveren aan je kun je gewoon weer verder bespreken met je advocaat.
Nee. In onze intake doen we wel een hygiene check. Dan kunnen we bijvoorbeeld aan je terugkoppelen dat je wat ons betreft wel erg veel verschillende zaken vordert. Of dat je niet de minimale onderbouwende stukken hebt en beter eerst een tussenstap kan doen. Maar dat doen we in het kader van een goede en relevante dienstverlening vanuit ons. Als je bijvoorbeeld geld eist van een niet betalende klant, moet je wel eerst 1 of 2 reminders hebben gestuurd voor je een dagvaarding opstelt. Wij zijn er primair voor diegene die zelf (willen) bepalen wat hen te doen staat. Ben je onzeker wat te doen, schakel een jurist of advocaat in!
Dat begrijpen we. En is ook niet altijd nodig. Het gaat er vaak om partijen in beweging te krijgen. Een formele brief vanuit een derde partij kan dat ook bereiken. Zeker als daarin duidelijk staat dat een volgende stap wel een gerechtelijke is. Het gaat er om dat jouw probleem wordt opgelost.
Wij zijn gespecialiseerd in het ondersteunen van kanton procedures. Wij wijzen je niet op een volledig overzicht van alle risico’s die verbonden zijn. Dat is aan een advocaat. Door onze specialisatie kunnen we goed en goedkoop werken. We vinden het belangrijk dat je van te voren weet wat je krijgt tegen welke prijs. Dan kun je namelijk zelf je eigen beslissingen nemen. Je hebt zelf de controle. Daarnaast zijn wij strikt in het werken volgens ‘first time right’. dus geen stukken tussendoor, of eisen toch weer aanpassen. Voor een advocaat die per uur werkt is dat geen probleem, hij declareert zijn uren wel.Â