Over Rechtfabriek

Ons Verhaal

Je kent het wel. Het was echt beter om een advocaat in de arm te nemen. Dus je zocht een gerenommeerd bureau uit. Stelde je vertrouwen in de man tegenover je. Besprak wat hij de beste volgende stap vond. En betaalde de voorschotnota. En de volgende factuur van een dag werk, toen hij je dossier had aangelegd en de stukken had gelezen.

In 2020 hebben we het zelf eens anders aangepakt en voor het conflict waar we in zaten zelf een dagvaarding opgesteld. En wat bleek? Van alle kanten kregen we hulp (van de rechtbank, de deurwaarder, een bevriende jurist), bleek het proces bij de kantonrechter goed te begrijpen en had de dreigende rechtszaak en enorme positieve impact op het conflict. Alleen die stukken schrijven, dat bleek een hele klus. En daarmee was het idee voor Rechtfabriek geboren.

Rechtfabriek is een initiatief voor en door mensen die het helemaal zat zijn dat het zóveel kost om je recht te halen. Dat je van tevoren nooit weet waar je aan toe bent, want een advocaat werkt tegen een (hoog) uurtarief en je moet maar zien hoeveel tijd hij nodig heeft. Dat je uiteindelijk hoopt dat in de juridische tekst inderdaad staat wat je besproken hebt. Terwijl jij gewoon snel een oplossing wilt. Of je nou ondernemer, ZZP’er of particulier bent.

Onze droom is dat we jou als niet-jurist sterker kunnen maken in het juridische systeem. Zodat je zelf je recht kan halen. Dat doen we door ons te specialiseren in het opstellen van processtukken voor de kantonrechter. Goed en goedkoop. Zo brengen we Recht binnen Handbereik. En helpen we jou om zelf je conflict op te lossen. 

Zelf Procederen

Rechtfabriek is er voor diegenen die zelf durven te procederen bij de rechtbank om een vonnis te verkrijgen. Want als je er samen niet uit komt, kun je altijd een zaak beginnen. Sterker nog, onderzoek laat zien dat als je een zaak start de kans meer dan 90% is dat je er met een voor jou acceptabele oplossing uit komt!

Particulieren en bedrijven doen tegenwoordig veel zelf zoals digitaal boekhouden, het werken met social media en de belastingen, behalve procederen bij de rechtbank. 

Toch is zelf procederen bij een rechtbank erg eenvoudig en helemaal niet duur. Het is de goedkoopste manier om een vonnis te halen en geeft je daarmee veel zekerheid om je recht, of geld, te halen. Kijk hier hoe je eenvoudig een zaak kunt starten met ons.

Ben je zelf gedagvaard? Geen paniek. Hou je hoofd koel. Ook dan helpen we je. Door snel en makkelijk een verweer opstellen. Of voor je te onderhandelen om te kijken of een snelle oplossing met de tegenpartij mogelijk is. 

Wij zorgen ervoor dat we jouw zaak onder woorden brengen in de juiste taal en onderbouwen met de juiste argumenten. Dat de verwijzingen naar het Burgerlijk Wetboek en relevante artikelen voor jurisprudentie correct zijn. Zodat je boosheid en frustratie niet in de stukken komen en dus niet tegen je gaan werken. Check ook vooral onze eerste do’s en don’ts.

Wij zijn gespecialiseerd in het opstellen van procedurele stukken voor de kantonrechter. Doordat we specialist zijn, zijn we goedkoper en beter dan partijen die alles aanbieden. Ook als je eerst een formele brief wilt sturen voor je een zaak kun je terecht bij ons.

Hiermee wil Rechtfabriek het mogelijk maken om ook voor eenvoudige, kleine zaken een rechter in te schakelen. Zo maken we de rechtspraak weer een beetje toegankelijker en krijg jij een goede oplossing. Recht binnen handbereik.

Het team van Rechtfabriek bestaat vooral uit super gemotiveerde talentvolle studenten

De juristen van morgen maken jouw dagvaarding vandaag!

Wij werken met veel aspirant juristen van diverse Universiteiten en rechtenfaculteiten in Nederland en kijken wie qua expertise het best past bij jouw zaak. De mensen met wie wij werken zijn allemaal erg gedreven om zich te bewijzen in dit vak. Juridisch medewerker bij Rechtfabriek word je niet zomaar. Wij selecteren streng en stellen hoge eisen aan onze mensen als ze voor jou aan het werk zijn.

Hiermee hebben zij naast studeren de geweldige mogelijkheid om ervaring op te doen en het levert extra inkomsten op! Zo werken zij al in specifieke rechtsgebieden zodat ze praktijk ervaring opdoen in hun specialisme. Uiteraard zorgen we voor borging van de kwaliteit, zodat je er altijd zeker van bent dat je een dagvaarding krijgt die door de rechtbank geaccepteerd wordt.

Ons team

Bas Hafkenscheid – Oprichter en directeur

Gedreven door het helpen van mensen en het ècht oplossen van problemen. Ervan overtuigd dat het recht nog beter ingezet kan worden om jou te helpen.  Je kunt zelf meer dan je denkt. Zeker met onze hulp. 

Recht binnen handbereik.

Freek Wijman – Hoofd juridische dienstverlening
 
Ik krijg er energie van om mensen te helpen met hun juridische problemen. Vaak ontbreekt op dat gebied kennis en ervaring, waardoor er snel een gevoel van machteloosheid of onrecht ontstaat.
 
Juist om dat gevoel weg te nemen sta ik je graag bij, om zo het recht bereikbaar te maken en jouw recht met jou te halen.

Werken voor de rechtfabriek

Ben je zelfstandig praktiserend jurist of student bij een van onze partners of universiteiten, dan ligt hier de kans om jouw schoorsteen financieel te laten roken en meer ervaring op te doen op juridisch gebied. Wij bieden een professionele werkomgeving en een daarbij passende beloning. Daarvoor stellen we stevige eisen aan werkhouding en inzet. Werken als jurist bij Rechtfabriek is niet voor iedereen, maar het kan je zomaar een vliegende start in je werk als jurist geven. Ben je laatste jaars bachelor of masterstudent en heb je al laten zien dat je (relevant) breder kijkt dan alleen je studie dan horen wij graag van je!

Als wij jouw formulier binnen hebben, kijken we of we denken dat je de power in huis hebt om in ons team te passen. Onderdeel van de procedure is in ieder geval een interview en bespreking van een voorbereide casus. Bij een ‘GO’ sturen wij je een eenvoudige overeenkomst die zaken regelt over de geheimhouding, vertrouwelijkheid, privacy van de dossiers t.o.v. je eigen taak.

Betaling voor jouw werkzaamheden doen wij direct na levering. Dit gebeurt via een Payrollbedrijf, zodat je weet dat alles goed geregeld is en jij voor jouw eigen administratie een afschrift hebt.  

Veelgestelde vragen (FAQ)

Voor alle zaken die een kantonrechter behandeld, mits er geen advocaat voor verplicht is. Dat is bijvoorbeeld bij een scheiding zo. Aangezien je zelf procedeert met onze hulp, werken wij niet met advocaten. Als duimregel kun je aanhouden dat als onder de afspraken waar een ruzie over is een contract of andere vastlegging bestaat, wij je kunnen helpen.

Zaken met een financiële waarde groter dan € 25.000, die een onbepaalde waarde hebben (waarde die niet vast te stellen is of niet goed onderbouwd is), of zaken waar een gespecialiseerde advocaat voor nodig is. Denk hierbij aan internationaal recht, intellectueel eigendom en dergelijke. 

Wij werken met een strak ingericht proces. Daarmee verwachten we ook van jou dat je helpt om kosten laag te houden. Dat betekent onder andere dat we van te voren overeenkomen wat we precies gaan opleveren en dat al het benodigde materiaal bij ons is. Dan kunnen wij in één keer opleveren. Daarnaast werken wij met de beste (master-)studenten. Dit zijn vrijwel volwaardige juristen, maar omdat ze bij ons tevens waardevolle werkervaring op doen kunnen we de arbeidskosten laag houden.

Jazeker. Een goede kwaliteit staat niet ter discussie. De selectie van onze medewerkers is streng. Bovendien hebben we in ons proces maatregelen genomen om de kwaliteit te waarborgen. Zo is er een intake door een daarvoor ingericht team, worden alle opgeleverde stukken gereviewd en schakelen we gespecialiseerde juristen in voor de lastiger zaken.

Ja dat kan. Bij aanleveren van je stukken zal één persoon bij Rechtfabriek aangewezen worden voor het opstellen van het de stuk/de stukken. Dit is degene die met jou contact zal leggen als er nog vragen zijn. Mocht je in een later stadium een vervolg vraag bij ons neerleggen dan doen wij ons best om dezelfde persoon aan jouw nieuwe verzoek te koppelen. Dat is ook in ons belang, want efficiënter. Dat kan vanwege het niet beschikbaar zijn soms niet lukken. 

GEEN. Een van onze kernwaarden is dat we transparant zijn over ALLE kosten. Wat je van ons te horen krijgt vooraf, is wat er afgerekend wordt.

Omdat wij je vooraf duidelijkheid willen geven waar je aan toe bent. Dan kun je zelf je eigen afweging maken of je het de moeite waard vindt. Een vrijbrief geven en achteraf de rekening krijgen vinden wij niet meer van deze tijd.

Omdat de prijs niet alleen afhangt van het rechtsgebied, maar ook van de vorderingen die je wilt stellen, de omvang van de bijbehorende stukken en de omvang van de discussie met de tegenpartij die er mogelijk al geweest is. Op basis van deze gegevens doen wij een intake en schatten we in hoeveel tijd we nodig hebben. Dan krijg je je vaste prijs en is het risico in de uitvoering voor ons.

Nee. En dat is maar goed ook. Want heel vaak zie je dat het nooit tot een vonnis komt. Vaak is een (dreigende) rechtszaak voldoende stok achter de deur om toch tot een minnelijke oplossing te komen. Partijen gaan bewegen als ze zich geconfronteerd zien met een komende rechtszaak. Andere partijen, zoals grote internationale bedrijven bijvoorbeeld (denk aan autoverhuur maatschappijen), reageren helemaal niet adequaat. Dan volgt een vonnis bij verstek en krijg je je vorderingen toegewezen (mits de rechtsgronden correct zijn). Dit gebeurt in ca. 70% van alle kantonzaken met handelsgeschillen!

Nee, je bent vrij om per stap je eigen afweging te maken. Ben je er na een dagvaarding en de reactie van de tegenpartij niet gerust op en wil je meer advies? Het staat je vrij om een advocaat in te schakelen op elk moment. Wel kun je altijd een advocaat vragen om advies op vorderingen en reacties. Die je vervolgens bij ons aanbrengt om een stuk van te maken. Daarmee gebruik je een advocaat waar hij/zij goed in is (namelijk advies geven), en ons waar wij goed in zijn (namelijk efficient stukken maken).

Wij werken volledig digitaal en efficient. Om de kosten laag te houden hebben we er voor gekozen geen callcenter in te richten. telefonisch contact is wel mogelijk, maar dan op ons initiatief. 

Zeker wel. Sterker nog, wij zijn er voorstander van dat iedere partij zo veel mogelijk gebruikt wordt voor datgene waar hij goed in is. Een advocaat met specialistische kennis kan je goed adviseren. Maar laat hem met zijn uurtarief niet dagen achter zijn laptop zitten om je stukken te maken. Dat kunnen wij beter voor je doen. Het stuk dat we opleveren aan je kun je gewoon weer verder bespreken met je advocaat.

Nee. In onze intake doen we wel een hygiene check. Dan kunnen we bijvoorbeeld aan je terugkoppelen dat je wat ons betreft wel erg veel verschillende zaken vordert. Of dat je niet de minimale onderbouwende stukken hebt en beter eerst een tussenstap kan doen. Maar dat doen we in het kader van een goede en relevante dienstverlening vanuit ons. Als je bijvoorbeeld geld eist van een niet betalende klant, moet je wel eerst 1 of 2 reminders hebben gestuurd voor je een dagvaarding opstelt. Wij zijn er primair voor diegene die zelf (willen) bepalen wat hen te doen staat. Ben je onzeker wat te doen, schakel een jurist of advocaat in!

Dat begrijpen we. En is ook niet altijd nodig. Het gaat er vaak om partijen in beweging te krijgen. Een formele brief vanuit een derde partij kan dat ook bereiken. Zeker als daarin duidelijk staat dat een volgende stap wel een gerechtelijke is. Het gaat er om dat jouw probleem wordt opgelost.

Wij zijn gespecialiseerd in het ondersteunen van kanton procedures. Wij wijzen je niet op een volledig overzicht van alle risico’s die verbonden zijn. Dat is aan een advocaat. Door onze specialisatie kunnen we goed en goedkoop werken. We vinden het belangrijk dat je van te voren weet wat je krijgt tegen welke prijs. Dan kun je namelijk zelf je eigen beslissingen nemen. Je hebt zelf de controle. Daarnaast zijn wij strikt in het werken volgens ‘first time right’. dus geen stukken tussendoor, of eisen toch weer aanpassen. Voor een advocaat die per uur werkt is dat geen probleem, hij declareert zijn uren wel. 

Contact

Wij werken zoveel mogelijk via e-mail en hebben geen informatienummer. Als het nodig is zal de behandelaar telefonisch contact met je zoeken als zaken enkel op die manier kunnen worden opgelost. Per e-mail werken helpt om je zaak te structureren. Iemand die de telefoon opneemt kost ook weer geld en kan je vaak niet helpen. Dus… Let’s go digital!

Rechtfabriek is een handelsnaam van REBIHA B.V.

Start hulp!

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in:

Werken bij de Rechtfabriek

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in:

Voor meer informatie of een prijsopgave

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in:

Vraag Advies

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in:

Het formulier is succesvol verzonden

Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.