Op weg: de eerste do’s en don’ts 

Deel deze post:

Rechtfabriek zorgt voor efficiënte juridische hulp met persoonlijke aandacht

Hoe gedraag je je tijdens een procedure?

Niet iedereen is geschikt om een procedure zelf te doen bij een rechtbank. Twijfel je? Schakel een advocaat in.  

Eerste do's en dont's bij het zelf procederen

Als je het zelf doet, houd dan rekening met een paar dingen. Parkeer je emoties in het vriesvak van je koelkast als je gaat beginnen. Wij leveren de A4-tjes, assistentie en de handleiding om te bereiken wat jij wilt. Maar jij procedeert zelf. 

Gedraag je netjes tegen de gedaagde in woord en schrift. Bovendien zijn deurwaarders net mensen. Je kunt ze gewoon bellen en ze helpen je graag op weg met vragen. Bij sommigen krijg je zelfs koffie.   

De rol van de deurwaarder is belangrijk, in het voor- en natraject van de dagvaarding. Blijf vooral correct en formeel, want een deurwaarder is weliswaar geen partij in de procedure maar voert stappen uit voor jou. Hij helpt je dus!   

Dit geldt ook voor het contact met de rechtbank. Mochten er vragen zijn dan heeft de kantonrechtbank, waar jouw zaak dient, ook een informatienummer. Je kunt de kantonrechtbank zelf bellen met vragen, houd dan het zaaknummer bij de hand. Dit gaat vaak over termijnen wanneer wat met wie gaat plaatsvinden.  

De rechtbank heeft het liefst dat je een zaak door een advocaat laat aanbrengen. In Nederland mag je echter tot € 25.000,- zelf procederen. Het zelf procederen neemt ook zeker risico’s met zich mee omdat er sneller zaken verkeerd kunnen gaan. Daarom proberen wij de dagvaardingen zo ‘clean‘ mogelijk te maken voor je. In het contact met de rechtbank moet je daarom netjes blijven, begripvol zijn en instructies goed opvolgen. Als je hier een bende van maakt, gaat het de zaak nooit helpen. 

Ben je zelf gedagvaard? Komt de stoom uit je oren? Dat is dus wat een dagvaarding doet 😉 Geen paniek. Hou je hoofd koel. Kijk hier hoe we je helpen op een manier waar de tegenpartij niet van terug heeft.

Ben je in contact met de tegenpartij en probeer je er uit te komen? Good for you! Bedenk dat ook daar geldt dat je je kalm en rustig houdt. Net als de bekende slogan bij een verkeersongeluk: ‘wees een heer… dan krijg je meer’. Als je bang bent om te veel weg te geven of heb je geen zin in alle confrontaties, kijk dan hoe wij voor je kunnen onderhandelen.

Besef dat je je beweegt op het terrein van dure woorden die advocaten onderling gebruiken om elkaar te duiden (amice en confrère), dus je bent bij uitstek een vreemde eend in de bijt.  

Rechtfabriek biedt jou de oplossing om zelf recht te halen. Als je bij de kern van je zaak blijft, heeft zelfs een amice daar geen goed weerwoord op!

Rechtfabriek Archief

Meer berichten

Start hulp!

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in:

Voor meer informatie of een prijsopgave

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in:

Vraag Advies

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in:

Het formulier is succesvol verzonden

Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Werken bij de Rechtfabriek

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in: