Kansen pakken

Deel deze post:

Over het pakken van kansen

Water, overal water...

Een tijdje terug meldde een klant zich bij ons. Het probleem was een langdurige lekkage in de kelderruimte. Diverse gespecialiseerde bedrijven werden er bij gehaald. Optrekkend grondwater werd ‘gediagnostiseerd’ als oorzaak van het probleem en een voorstel werd gedaan om het probleem definitief uit de wereld te helpen. 

Maar alle werkzaamheden verder bleek de lekkage zich nog steeds voor te doen. De aanbieder trok zich terug, liet niets meer van zich horen en onze klant zat met een hoge rekening terwijl zijn probleem niet opgelost was. Onze klant werd aan zijn lot overgelaten.

Wie heeft er nou een probleem?

Toen de klant bij ons aan kwam, lag er inmiddels een behoorlijk dossier aan boze communicatie over en weer. Onze klant had een aansprakelijkheidsstelling gestuurd en als antwoord kwam er een stevige brief van een advocaat. Dat meneer toch echt niet wist hoe het werkte in de wereld. Dat het onmogelijk zijn client kon worden aangerekend dat het probleem nog steeds bestond. Onze klant had er genoeg van en verzocht ons een dagvaarding op te stellen om de hele kwestie maar aan de rechter voor te leggen.

Daar komt de cavalerie!

So far so good hoor ik je denken. Daar zijn jullie voor. Je procedeert zelf, en jullie helpen met het opstellen van de juridische stukken. Dat klopt. Ook omdat wij zelf gemerkt hebben dat het starten van een zaak niet zo zeer leidt tot een juridisch oordeel, maar omdat de druk van een rechtszaak zorgt dat alle partijen net een stapje meer zetten om er samen uit te komen. In zekere zin zou je kunnen zeggen dat je niet eens altijd 100% van je eigen gelijk overtuigd hoeft te zijn om toch resultaat te boeken met een gestarte zaak.

Hold your horses

En toch ging het hier mis. Last minute trok onze klant de opdracht in. Toch maar geen dagvaarding. Eerst overleggen met een ‘echte’ advocaat. Want dat voelde toch beter, advocaat tegenover advocaat. Het werd stil vanuit onze (potentiële) klant. Wij gingen door met alle andere klanten en pas na een paar maanden informeerde ik bij deze klant hoe het er inmiddels voor stond. Gewoon uit interesse. Had de advocaat uiteindelijk de dagvaarding opgesteld? Hadden beide advocaten ervoor gezorgd dat het probleem toch nog was opgelost?

De uitgestoken helpende hand. Of nee wacht, toch niet…

Niets van dat al. Het probleem was er nog steeds. Hij had nu wat zeilen gespannen zodat bij hoosbuien niet alles meer onderliep. Hij klonk verslagen. Maar wat is er dan gebeurd vroeg ik. Tja, er was een goed gesprek geweest met een advocaat. Zoals we vaak zien had deze het probleem puur juridisch bekeken. 

Drie dooddoeners ☠️

Als eerste achtte hij de kans groot dat de rechter beide partijen toch zou opdragen er alsnog samen uit te komen. Ondanks de reeds maandenlange strijd. Ten tweede sloot hij niet uit dat de rechter toch zou vinden dat de herstellende partij de oorzaak niet had kunnen voorzien en dus niet aansprakelijk gesteld kon worden. En als kers op de ellende zou het moederbedrijf van de tegenpartij in hoger beroep kunnen gaan als hij in het gelijk gesteld zou worden. Totaal ontmoedigd liet onze klant het er maar bij zitten. 

Kijk eens anders naar een conflict

Natuurlijk ken ik de context niet van de gesprekken met deze advocaat. Maar toch. Een kleine reflectie vanuit onze ervaring. Er is helemaal niets mis met ‘naar het achterkamertje’ gestuurd worden door een rechter. Zoals ik eerder zei, het gaat om het creëren van druk zodat beide partijen hun best doen. Je weet natuurlijk nooit zeker welke kant een recht erop zal gaan. Dus als deze zegt ‘en nou overleggen en kom er uit’, reken dan maar dat er druk staat…

Weinig kans…voor wie?

En dan de kans dat je geen gelijk krijgt. Klopt, dat is er altijd. Het is ook wel typisch voor veel advocaten om zich vooral ook druk te maken over de witkans die zij zelf hebben als ze voor een client naar de rechter stappen. Het percentage succes is soms belangrijker dan het probleem van de client oplossen. Want laten we eerlijk zijn, het perspectief van een advocaat is de juridische kant van het geschil. Terwijl dat nooit de oorzaak en ook nooit de oplossing is van wat er speelt. Een advocaat moet over zijn eigen schaduw heen kunnen kijken. En een cursus fierljeppen zit niet in de studie rechtswetenschappen…

Zoooveeeel werk...

Tot slot de ultieme dooddoener. Tja, zelf als alles meezit kan een tegenpartij in hoger beroep gaan. Ja duh, zo werkt het rechtssysteem in Nederland. Als dat al een reden is om er maar niet aan te beginnen is dat hetzelfde als maar in bed blijven liggen omdat je horoscoop zegt dat op deze dag de sterren niet gunstig staan.

wekker
Als je geen actie neemt, tikt de tijd weg zonder dat je probleem wordt opgelost

Operatie afgelast, patiënt nog steeds ziek

Eerlijk gezegd? Deze advocaat had zo te horen gewoon helemaal geen zin in deze zaak. En het einde van het liedje is dat deze klant nog steeds met zijn probleem zit en bovendien ontmoedigd is om er nog iets aan te doen.

Iedereen een blik Poppeye-spinazie!

Niet alles wat we op onze site melden zijn halleluja verhalen. We willen helpen iedereen sterker te maken in het juridische systeem. En dan helpen ook deze ervaringen. Want laten we eerlijk zijn, dit is vaak de juridische wereld ten voeten uit. Je levert je over aan de mening van degene die weet hoe het werkt. En vervolgens ben je zelf het stuur kwijt. Iemand anders rijdt de bus. Geeft gas, trapt op de rem, besluit linksaf te gaan (het moeras in). Terwijl jij en alleen jij een probleem hebt dat opgelost moeten worden. 

Je kunt meer dan je denkt 💪🏻

Er is geen ‘juiste manier’ om dit aan te pakken. Dat zullen we niet beweren. Maar we moedigen wel iedereen aan om voor jezelf op te komen. Laat je niet met een kluitje in het riet sturen. Kom op voor jezelf. Al moet je het alleen doen. Jij bent per slot degene die het probleem heeft. Je kunt zelf veel meer bereiken in het juridische systeem dan je zelf denkt. Gebruik de middelen die er zijn!

Wil je ook sterker staan en zelf procederen? Lees bijvoorbeeld onze blog over zelf procederen. Bedenk dat er meer mogelijkheden voor juridische hulp en juridisch advies zijn dan een advocaat in de arm nemen. Bedenk dat je tot wel 10x lagere kosten hebt als je zelf procedeert dan met een advocaat… 

Sta sterker met juridische spinazie!

Rechtfabriek Archief

Meer berichten

Start hulp!

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in:

Voor meer informatie of een prijsopgave

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in:

Vraag Advies

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in:

Het formulier is succesvol verzonden

Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Werken bij de Rechtfabriek

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in: