Een crypto platform is net geen bank...
Alles digitaal. Makkelijk maar foetsie is foetsie
Zoals zoveel mensen had Peter een wallet aangemaakt om in crypto te beleggen. Lang ging dat goed, er stond inmiddels een aardig bedrag op. Maar op een ochtend zag Peter opeens dat alles was overgemaakt, er stond niets meer op!
Natuurlijk belde Peter meteen met een bekend platform voor de handel in crypto currency, waar hij zijn wallet had. Ze gingen er naar kijken. Niet lang kwam het verlossende woord: Peter had een te makkelijk wachtwoord aangemaakt. Dat was gekraakt. Het was heel jammer, maar het was z’n eigen schuld. Hij was volgens het platform verantwoordelijk voor het instellen van een complex wachtwoord, het veilig opslaan van dit wachtwoord en, de mooiste voor het laatst, “u bent er als klant voor verantwoordelijk dat een derde zich geen toegang verschaft tot uw account”.
Jazeker je leest het goed, je krijgt als klant van een cryptoplatform te horen dat je zelf moet zorgen dat niemand bij je account komt.
Eigen verantwoordelijkheid prima, maar niet alleen
Peter liet het er niet bij zitten en tekende bezwaar aan. Het platform had ook een verantwoordelijkheid. Hij had een sterk wachtwoord (dat geeft het platform aan) en hij moest erop kunnen vertrouwen dat ze de toegang tot het account beveiligden. Hij had alles gedaan wat hem gevraagd was aan beveiliging. Blijkbaar voelde het platform aan dat ze toch wat hadden liggen, want Peter kreeg €2500 aan coulance aangeboden. Niet dat ze er iets aan konden doen natuurlijk, maar ze leefden wel met hem mee. Hoewel een mooi gebaar, een schijntje ten opzichte van wat Peter was kwijtgeraakt.
Dat was het moment dat Peter met Rechtfabriek contact opnam. Peter was boos en al moest hij naar de rechter, hij wilde z’n geld terug.
Wat te doen als je crypto wallet gehackt is: twee stappen
Stap 1: ingebrekestelling sturen
Als eerste hebben we een ingebrekestelling opgesteld. Hierbij was de eis dat de volledige waarde van de wallet hersteld zou worden of anders de waarde in geld uitgekeerd die de Wallet op het moment van de hack had. Hoewel de kans op een andere reactie dan eerder klein was, is dit wel een goede stap om te zetten. Mocht je al weten dat de volgende stap een procedure is, dan waardeert de rechtervoet altijd als de gedaagde partij een ‘laatste waarschuwing’ heeft gehad. Een concrete eis om de afspraken na te komen, of in dit geval hun plicht als ‘goed huisvader’. Met een concrete, korte maar realistische termijn. De goodwill die dit oplevert bij de rechter is het geld altijd waard. Inderdaad was de reactie een herhaling van wat het platform eerder zei: uit coulance €2500.
Stap 2: dagvaarden
De dagvaarding was daarna snel opgesteld. Meestal wordt vervolgd ons dan een tijd stil, maar in dit geval meldde Peter zich na een paar weken al. Het platform had zich bedacht. Ze waren nu bereid de volledige waarde van de wallet uit te keren. Uiteraard was Peter blij met de uitkomst. Maar inmiddels had hij de nodige kosten gemaakt. Hij vroeg zich af of bij een gerechtelijke uitspraak de kosten niet ook teruggevorderd zouden worden?
Zelfbeheersing is cruciaal
Een tricky punt. We maken vaak mee dat cliënten op zo’n moment ‘geld ruiken’ en het onderste uit de kan willen hebben. Soms pakt dat goed uit, maar je kunt je ook overvragen. Het is een minnelijker oplossing waar je mee bezig bent en daar heb je van beide kanten welwillendheid voor nodig. Als je ‘te veel’ vraagt in de ogen van de wederpartij kan die beslissen z’n bod in te trekken. Peter begreep dit, en stelde uiteindelijk voor de kosten te delen. Dat accepteerde het platform.
Een mooi voorbeeld hoe de dreiging van een rechtszaak kan helpen om beweging te krijgen in een conflict. Het pakt misschien niet altijd zo goed uit, maar ook als je gehackt wordt bij een platform: laat het er niet zo maar bij zitten! Ook jouw recht is binnen handbereik.
